32 rumænske kolonnearbejdere ikke har fået eller kun har fået dele af deres løn for deres arbejde på Danish Crown i Oldenburg

0
311

I Tyskland er fagbevægelsen bestyrtet over, at 32 rumænske kolonnearbejdere ikke har fået eller kun har fået dele af deres løn for deres arbejde på Danish Crown i Oldenburg i Nordtyskland.

Slagteriet er en afdeling af Danish Crown i Danmark. Her sender slagterikoncernen store mængder svinekød til videre forarbejdning, fordi det er meget billigere i Tyskland.

Og det er der en god grund til. For i store dele af den tyske slagteindustri arbejder tusindvis af østeuropæere på kolonnekontrakter med vilkår, som ligger langt under overenskomsterne i Tyskland og Danmark.

Servicedirektiver åbner døren
Det kan lade sig gøre på grund af EU’s servicedirektiv, som giver arbejdsgiverne i for eksempel Tyskland lov til at lade en underentreprenør skaffe den nødvendige arbejdskraft. De er ansat af det pågældende firma til betingelser, som er gældende i hjemlandet.

Sagen med Danish Crown har vakt opsigt i tyske fagforeningskredse, fordi udnyttelsen har fået en ekstra skrue.

Der er tale om et cypriotisk firma, som via en mellemmand i Irland har leveret de 32 rumænske kolonnearbejdere, der er fundet med lokkende annoncer på internettet.

Men firmaet Atlanco Limited har ikke holdt ord. I sidste uge henvendte rumænerne sig til de tyske myndigheder, fordi de ikke havde fået løn.

Ifølge den tyske onlineavis Nordwest Zeitung var de lovet 7,50 euro i timen eller lidt over 50 kroner.  Men en af rumænerne siger til avisen, at han kun har fået tre euro i timen. 10 andre venter stadig på deres løn fra december.

Særlig grov sag
I Tyskland er man vant til et opdelt arbejdsmarked med østeuropæere, som får langt mindre i løn end deres tyske kolleger. Men sagen på Danish Crown overrasker:

– Vi havde faktisk troet, vi havde fået nogenlunde styr på situatitonen, men det som sker hos Danish Crown i Oldenburg, det er simpelthen ikke i orden, siger Berndt Maiweg, formand for slagterisektionen i det tyske nærings- og nydelsesmiddelarbejderforbund NGG.

Sagen er landet hos politiet, som undersøger, om det cypriotiske firma overtræder tysk sociallovgivning. Spørgsmålet om lønnen til rumænerne kan dog kun afgøres i det land, hvor firmaet er registreret – altså på Cypern, hvor næppe én eneste af de rumænske slagteriarbejdere nogen sinde har sat sin fod.

– Det er et eksempel på, at servicedirektivet tjener som middel til løndumping af værste skuffe, siger Berndt Maiweg fra NGG.

Tager affære
I Danish Crowns hovedkvarter i Randers er sagen kommet på et ubelejligt tidspunkt, hvor slagterikoncernen kræver lønnedgang hos sine ansatte i Danmark med den begrundelse, at det er billigere at få slagtet i Tyskland.

– Vi har bedt om at få dokumentation for, at forholdene er i orden, og hvis de ikke er det, så ophører samarbejdet øjeblikkeligt, siger Anne Villemoes, kommunikationsdirektør i Danish Crown.

 

20 kroner ned per time! « Jan Villadsen om OK10

Lasă un răspuns