De bine ! Din ce în ce mai multi români aleg sa se mute în Sønderborg, Danemarca. Danezii îi primesc bine „Sînt muncitori, inteligenti si sînt respectati”

0
390

Flere rumænere vælger Sønderborg. Rumænere udgør nu den tredjestørste gruppe blandt udenlandske statsborgere i Sønderborg Kommune. Mange af dem er veluddannede, konstaterer deres konsul.

SØNDERBORG: De seneste otte år er antallet af rumænske statsborgere bosat i Sønderborg Kommune firedoblet. Fra 105 personer i 2008 til nu 438 rumænere.

Sønderborg har fået et godt ry ligesom Herning og Aarhus, der også er populære danske byer at slå sig ned i for rumænske indvandrere. Det mener i hvert fald Erling Duus, formand for Dansk Industri i Sønderborg og rumænsk konsul i Sønderborg:

– De fleste rumænere er kommet, fordi de på forhånd har fået arbejde på enten Linak, Danfoss eller andre industrivirksomheder i Sønderborg. Der er mangel på arbejdskraft i Danmark, forklarer han.

Der er ifølge Erling Duus en overvægt af ingeniører og andre teknisk uddannede blandt rumænere i Sønderborg. Enkelte ufaglærte finder job på f.eks. slagteriet i Blans, og i Sønderjyllands Symfoniorkester er der seks rumænere.

– De falder godt til og behersker hurtigt dansk på et rigtig godt niveau, konstaterer musikchef Nicolaj Andersen.

Som konsul hjælper Erling Duus i tilfælde af, at en rumænsk statsborger mister sit pas eller har brug for at forstå danske regler om f.eks. familiesammenføring. Men generelt ser han ikke meget til dem:

– De får hurtigt fodfæste, og de klarer sig godt. De læser reglerne og retter sig efter dem, de er høflige og venlige og stabile, konstaterer han.

Nicolae Marian kom til Sønderborg i 1999, da han fik arbejde på Danfoss:

– Jeg, min kone og børnene er meget stolte og glade for at leve og arbejde i Danmark, siger han.

www.jv.dk

Lasă un răspuns