Eugen Stamate este român în Danemarca. Si nu este infractor, este un om de stiinta de succes la Danmarks Tekniske Universitet

0
453

Eugen Stamate er rumæner, men han er ikke kriminel

Succesrig fysiker må se sig inkluderet i den evige debat om østarbejdere og kriminelle.

Da den 59-årige rumæner Marian Clita i 2010 dræbte en norsk stewardesse på et SAS-hotel i København, sank hjertet dybere i brystet på landsmanden Eugen Stamate end på så mange andre.

På det tidspunkt havde han været i Danmark fire år som seniorvidenskabsmand ved Danmarks Tekniske Universitet, og havde her, blandt meget godt, også lært, at danskerne har et snævert indtryk af rumænere. Det er formentlig de færreste, der kan nævne noget godt, Rumænien er kendt for, eller en kendt rumæner, og de dårlige historier kommer derfor til at fylde meget, og denne var i særklasse elendig.

Med drabssagen kunne fysikeren ane fire års arbejde som et godt eksempel for Rumænien fordampe i takt med mediernes udbasuneringer af de bestialske detaljer om drabet og drabsmandens brug af både jernstang, brækjern og hobbykniv.

»Jeg befandt mig i Japan, da det skete, og var meget berørt over det, men jeg var også næsten lettet over ikke at være her til at mærke presset. Det er følsomt, at en fra Rumænien gjorde det, og jeg vidste, hvad betydningen kunne være i det danske samfund«, siger Eugen Stamate på sit kontor i Risø.

Fra lav løn og korruption til eget laboratorium

Han er en af de millioner af rumænere, der har forladt hjemlandet med bagagen fuld af gode uddannelser og de bedste intentioner. Hjemme kan selv de bedst uddannede ikke regne med en løn på mere end nogle få tusinde kroner om måneden, og på grund af nepotisme og korruption kan end ikke de bedste regne med job og løn overhovedet.

mai mult la :

Eugen Stamate er rumæner, men han er ikke kriminel

Lasă un răspuns