La postul national danez DR : Despre mica dar populara biserica ortodoxa româneasca de la Isenvad

2
589

Vores nye naboer fra øst giver stor vækst hos ellers små kirkesamfund. En rumænsk-ortodoks kirke er særdeles populær blandt de mange rumænske tilflyttere.

Rumænere er med til at give liv i de små kirker rundt om i landet. Mange er nemlig stærkt troende, og det har givet fyldte kirker flere steder. Her et billede fra rumænsk-ortodoks kirke i Isenvad ved Ikast. Foto: Inaugurarea Bisericii Ikast © DR Midt & Vest

Det mærker flere mindre kirkesamfund, som oplever en stor stigning i menigheden.

Der er blandt andet vokseværk hos den rumænsk-ortodokse kirke i Isenvad tæt på Ikast. For med mange rumænske tilflyttere til Midt- og Vestjylland er tilhørerpladserne godt proppet.

Kommunen anslår, at der bor og arbejder omkring 400-600 rumænere i området, og cirka halvdelen bruger kirken. For at imødekomme efterspørgslen vil kirken nu udvide. Det begejstrer dog langt fra naboerne.

Kirkebesøg sænker pulsen

Vasilica Rotaru har været i Danmark siden 2007. For ham og mange andre er den rumænsk-ortodokse kirke i Isenvad et vigtigt frirum.

– Når vi kommer der, bliver vi helt afslappede, og så tænker vi ikke på arbejde og vores problemer i hverdagen, siger han.

Kirken har holdt til i Isenvad siden 2010 og skal nu udvides med en 20 kvadratmeters tilbygning og et kirketårn. Men det er ikke populært blandt naboerne der har protesteret. En af dem er Ole Andersen, der bor overfor kirken.

– Det frustrerer os, at de skal parkere over hele byen, når de nu har købt en bygning og ikke har tænkt sig om inden de købte den, siger han.

Mangler parkeringspladser

Der er ikke p-pladser ved kirken, så i stedet har mange kirkegængere parkeret langs de smalle veje, og det har skabt kaos i byen.

I sidste måned fik den rumænsk-ortodokse kirke lov til at bruge parkeringspladserne på byens skole, forsamlingshus, og danske kirke. Men det har ikke hjulpet, siger naboerne.

– Det svarer overhovedet ikke overens med det, vi oplever, siger Ole Andersen.

Kommunen tager sagen op

Vasilica Rotaru lover dog at kirken prøver at få styr på parkeringen.

Teknik og Miljøudvalget i Ikast-Brande kommune har indkaldt til møde i Isenvad forsamlingshus for at lytte til protesterne.

Østeuropæere fylder ud i små kirkesamfund

2 COMENTARII

  1. buna dimineata sint nicusor si imi pare bine cind vad ca in dk au si romani o biserica ortodoxa unde sa se inchine si sa se roage ., eu caut de munca si poate prin itermediul dv ma puteti ajuta eu sint bucatar dar pot lucra si ca altceva va multumesc si astept un raspuns de la dv cu putin noroc de la bunul dumnezeu poate ma ajutati nr tel 0762283471 eu am mai lucrat in dk

Lasă un răspuns