Panaït Istrati på dansk

0
375

Jeg køber ind i mellem bøger af forfattere, jeg intet kender til, af ren og skær nysgerrighed. Det sker, at de får lov at modnes på hylderne, men inspireret af Carsten(Eskapisten) fik jeg lyst til at gå i gang med en af slagsen, Panaït Istrati.

Istrati (1884-1935) var rumænsk romanforfatter. Han blev opdaget i 1921 (efter et selvmordsforsøg begået i Nice) af den franske forfatter Romain Rolland. Inden da havde Istrati, der var søn af en græsk smugler og en rumænsk bondekone (nogle kilder angiver hende som vaskekone), deltaget i arbejder- og bondeopstande i Rumænien, som faglig aktiv og som journalist og udgiver på og af arbejderblade. Fra 1913-1931 vagabonderede han i sydeuropa og mellemøsten.

I 1927 og 1929 besøgte Istrati Sovjetunionen, mødte Victor Serge og rejste rundt med Niko Kazantzakis. Han opdager den brutale stalinistiske terror og undertrykkelse og skriver efterfølgende 3 kritiske bøger om Sovjetunionen i 1929 (mit østtyske litteraturleksikon mener, at Istrati vender sig imod socialismen pga. sin stigende berømmelse og materiel velstand!). OPDATERING: Arbeidernes Leksikon (Oslo, 1934) er heller ikke lutter positiv overfor Istratis kritik af USSR. De siger, han „retter et lidenskapeligt og temmelig uvederheftig angrep på sovjetstyret” (bind IV, side 275)….

Istrati kendteste værker er to romancyklusser, Adrien Zograffis berretning og Adrien Zograffis liv.

Jeg har de fire titler i den første cyklus:
1. Kyra Kyralina. (Kyra Kyralina, 1924)
2. Onkel Anghel. (Oncle Anghel, 1925)
3. Hajdukerne. (Presentation des Haïdoucs, 1925)
4. Domnitza af Snagov. (Les Haidoucs, ?)

En foregående ejer af bøgerne har med blyant nummeret dem sådan, men det er der ikke enighed om, blandt de kilder jeg har kunnet finde.

Politikens Hvem-skrev-hvad fra 1955 angiver kun de tre første værker, mens det fjerde står for sig selv. Kröners Lexikon der Weltliteratur (1963) nævner også de tre første værker, og så Domnitza de Snagov (1926) som et værk for sig.

Engelsk Wikipedia nævner 5 bøger i cyklusen:
1. Kyra Kyralina (or Chira Chiralina; also translated under the title Kyra My Sister)
2. Uncle Anghel
3. The Haiduks (or The Bandits)
4. Presentation of the Haiduks (or Presentation of the Bandits)
5. Domnitza de Snagov

Der er altså enighed om de to første bind, uenighed om der er 4 eller 5 bind totalt og titlerne på de sidste to (tre) bind. Hvad der også gør det forvirrende, er, at den franske titel på den danske titel på bind 3 er den samme titel Wikipedia foreslår til bind 4 på engelsk.
….

læe mere ….Panaït Istrati

Lasă un răspuns