Postul national din Danemarca „Protestele continua în Romania / Demonstranterne fik deres vilje: Men protesterne fortsætter i Rumænien”

0
265

(n.r. ? GRINDEANU, DIN FORBANDEDE TYV, UD MED DIG  !!! ✊ )

I værste fald kan man frygte borgerkrigslignende tilstand, siger lektor, efter at rumænsk regering har trukket korruptionsdekret tilbage. De holder vejret i Rumænien.

Her fortsætter de største demonstrationer i landet siden 1989 på sjettedagen, selv om regeringen har føjet demonstranterne og trukket et kontroversielt dekret, der ville tillade visse former for korruption, tilbage.

Hundredtusinder har været på gaden, og i hovedstaden Bukarest har det tidligere udviklet sig voldsomt til regulære kampe med politiet, der blev mødt af kasteskyts i form af flasker, sten og kanonslag og svarede igen med tåregas.

Regeringen har begrundet tilbagetrækningen af dekretet med, at man vil undgå borgerkrig og ikke vil splitte landet, fortæller lektor Søren Riishøj med speciale i Østeuropa fra Syddansk Universitet:

– Det, man frygter, er, at det udvikler sig til uroligheder, og noget, der kunne ligne det, der skete i Ukraine for et par år siden, hvor man på Maidan-pladsen (Uafhængighedspladsen, red) forsøgte at vælte regeringen gennem en revolution. Om det når så langt ved vi ikke, men det har været forsøgt før i Rumænien og også i Bulgarien, så vi kan ikke udelukke noget.

I går meddelte den socialdemokratiske premierminister, Sorin Grindeanu, at dekretet, der blev udstedt tirsdag, ville blive trukket tilbage i dag, og det skete lidt over middag.

  • Landet kan ikke splittes i to, sagde han.

Det paradoksale er, at den socialdemokratiske regering, som rumænerne protesterer imod, netop er blevet valgt med et solidt parlamentarisk flertal. Det skete for bare halvanden måned siden, 11. december 2016, påpeger Søren Riishøj.

mai mult la :  www.dr.dk

Lasă un răspuns