Românii emigreaza în numar din ce în ce mai mare în Danemarca. Satele daneze primesc astfel o noua viata. Românii si familiile lor sînt bine primiti

0
510

År for år tilflytter flere østeuropæere – og de seneste år især rumænere – til Danmark for at arbejde indenfor især landbrug og minkavl men også i industrien og med rengøring.

12041134-steuropere-fylder-huller-p-jobmarkedet---1

Der bor nu over 3500 østeuropæere i Vestjylland, som har fast adresse i de fire vestjyske kommuner. Det er blandt andet landbruget, der i høj grad bruger østeuropæisk arbejdskraft. Det kender Kristian Gade alt til. Han er formand for Holstbro-Struer Landboforening og har fem rumænere ansat på sit landbrug med 360 malkeøer ved Flynder.

»Der er mangel på dansk arbejdskraft, så østeuropæerne betyder rigtig meget for landbruget,« siger Kristian Gade, som siger, at østeuropæere typisk bliver brugt til rutineprægede arbejde indenfor både svineavl, kvægavl og på minkfarme.

»Mange steder fungerer det rigtig godt, og det er en meget stabil arbejdskraft,« siger Kristian Gade.

Hans ansatte passer dyrene med malkning, fodring, strøning og udmugning. Besætningen omfatter også 360 kvier og nogle tyrekalve.

Den længst ansatte har han haft i to år. Den nyeste er en kvinde, som er kæreste med en af de andre. »Det kan da godt være en udfordring at kommunikere med dem, men vi øver os alle på engelsk,« siger Kristian Gade, der også sidder i landsbestyrelsen for Landbrug og Fødevarer og derfor er meget væk.

Derfor er det ofte hans kone, som styrer gården i det daglige.

Sikrer virksomhederne

Også industrien bruger østeuropæisk arbejdskraft. Claus Arberg er direktør for Hvidbjerg Vinduet, som har tre polakker – far og to sønner – ansat på fabrikken i Hvidbjerg. Mens op mod 20 procent af de 80 ansatte på virksomhedens fabrik ved Nors er østeuropæere.

»De er en meget stabil arbejskraft og indgår på lige fod med vore danske ansatte. Alle er i samme båd, og de vil arbejdspladsen,« siger Claus Arberg, som også er formand for DI MidtVest.

»De udfylder huller, når der mangler arbejskraft, og de er med til at bevare virksomheder i området,« siger Claus Arberg.

Til gengæld siger Jørn Vejgaard, direktør hos Jens Jensen A/S, at det er begrænset, hvor mange østeuropæere, der er ansat indenfor byggeri i Vestjylland.

»Der er enkelte, som har ansat østeuropæere, men ellers er det især noget, vi ser ved byggerier i Aarhus området,« siger Jørn Vejgaard.

Undren over danskere

Jørn Vejgaard er også formand for Holstebro Industri- og Håndværkerforening, og han konstaterer, at der i flere brancher er en vis mangel på arbejskraft.

»Det er vigtigt, at virksomhederne kan få arbejskraft, så vi kan bevare arbejdspladserne,« siger han.

Til gengæld undrer det ham, at østeuropæere får ufaglærte job i Danmark samtidig med, at der er mange ledige ufaglærte i Danmark.

»Det er jobs, som mange danskere åbenbart ikke er interesserede i. Men det har jeg svært ved at forstå, for jeg synes, at alt arbejde har værdi og kræver respekt,« siger Jørn Vejgaard.

Også Kevin Andreassen undrer sig. Han er formand for Holstebro og omegns Pelsdyravlerforening – en branche med mange østeuropæere.

»Det er ikke for at forklejne danskere, men det er da positivt, at østeuropæere vil tage de ledige job, som danskere åbenbart ikke vil have,« siger Kevin Andreassen og henviser til, at der sjældent er danske ansøgere til ledige stillinger indenfor mink men også kvæg og svin.

»Men det er da problematisk, at mange er nødt til at ansatte østeuropæere, når de er ledig arbejskraft i Danmark. Personligt forstår jeg ikke, at folk ikke hellere vil arbejde på landet end at sidde på et kontor. Hos os er man en del af naturen og har et stort ansvar. Og der er ikke to dage, som er ens,« siger Kevin Andreassen, som dog ser et håb i, at mange unge nu går på landbrugsskole.

Han har ikke selv østeuropæere ansat. Han pelser ikke selv sine mink, og har en ansat – en kvinde, som er tidligere elev.

»Der er da bestemt også danskere ansat på minkfarme, som gør det rigtig godt. Men det er svært at finde nye.«

 

Lasă un răspuns