Românii, Gabriel Haciu, Stefan si Valentin Vasile, apreciati la ferma Tingvejgård. Românii sînt preferati înaintea danezilor. Sint mai muncitori si mai harnici

0
450

Lorens Peter Lorenzen har haft mange medarbejdere i de seneste 29 år. I dag foretrækker landmanden at hyre udlændinge, da de har en bedre holdning til arbejdet i svinestaldene.

Avnbøl. Lorens Peter Lorenzen byder velkommen på den brostensbelagte gårdsplads foran stuehuset. Han er iført sort t-shirt, kasket og et par arbejdsbukser. På øret har landmanden et headset til sin mobiltelefon, som han flittigt bruger til at koordinere dagens arbejde med sine fem medarbejdere, som arbejder forskellige steder på den store svinefarm.

Som niende generation på Tingvejgård har Lorens Peter Lorenzen været involveret i landbruget det meste af sit liv, og ligesom gården i hans tid er udvidet fra at have 60 søer i hans fars tid til i dag at råde over 1500 søer i et topmoderne produktionsanlæg, så har han også set præmisserne for at arbejde i landbruget ændre sig.

I dag er tre af Lorens Peter Lorenzens fastansatte medarbejdere rumænere, og det er ikke tilfældigt.

– De udenlandske medarbejdere kan deres håndværk, og i modsætning til mange danske medarbejdere, vi har haft igennem årene, så er udlændingene meget mere fleksible og engagerede i arbejdet. Mange danskere står med uret i hånden og venter kun på fyraften, hvorimod de udenlandske medarbejdere har en helt anden mentalitet. De stiller ofte spørgsmål ved, hvorfor den danske arbejdsdag er så kort, fortæller Lorens Peter Lorenzen.

Landmand Lorens Peter Lorenzen er glad for sine rumænske ansatte, og Stefan Pazhicu (billedet) og hans kammerater er glade for at have fået arbejde i Danmark - hvor de dog mener, at vejret ikke er alt for godt.

Landmand Lorens Peter Lorenzen er glad for sine rumænske ansatte, og Stefan Pazhicu (billedet) og hans kammerater er glade for at have fået arbejde i Danmark – hvor de dog mener, at vejret ikke er alt for godt. (Foto: Lars Salomonsen)

Landmanden understreger, at de danskere, han i dag har ansat, er fremragende, men i Danmark er der længere imellem de dedikerede medarbejdere, end når man hyrer landbrugsmedhjælpere fra andre lande.

– Det største problem er, at vi har med dyr at gøre. De skal både have mad og passes om aftenen, i weekenden og under højtiderne. Det forstår de danske medarbejdere ikke altid. Det er underligt for bl.a. sygeplejersker og mange andre faggrupper stiller jo ikke spørgsmål ved, at man bliver nødt til at tage en weekendvagt engang imellem. Sidste år var for eksempel første gang, jeg ikke arbejdede imellem jul og nytår i de 29 år, jeg har haft gården, siger Lorens Peter Lorenzen.

Den holdning deler driftlederen på Tingvejgård, Kim Christiansen, som har arbejdet for Lorens Peter Lorenzen i otte år.

– Vi har haft mange forskellige nationaliteter ansat, men de østeuropæiske medarbejdere er nogle af de bedste. De har ofte ikke ret meget erfaring, men det er fælles for dem, at de ofte er meget nysgerrige efter at lære. De er altid villige til at hjælpe til, hvis behovet opstår, og de arbejder gerne, når der er brug for det. De er er gode kolleger, siger Kim Christiansen.

Holder af arbejdet

Gabriel Haciu, Stefan Pazhicu og Valentin Vasile Zoschin er klædt i de samme sorte t-shirts som deres chef, da de træder ind i den nyopførte frokoststue, der ligger i forbindelse med svinestaldene. De fortæller, at de er glade for at være i Danmark. De er ikke i landet af nød, men af lyst. Hvis arbejdet ikke levede op til deres forventninger, var de rejst hjem igen.

– Jeg kom til Danmark, fordi jeg altid har holdt af at arbejde med dyr. Aftalerne fungerer godt, så to måneder efter, at jeg havde bestemt mig for at tage til Danmark, så ankom jeg her til gården. Det har jeg været glad for lige siden, siger Valentin Vasile Zoschin.

De lange arbejdsdage skræmmer ikke rumænerne, som bor i nærheden af eller på gården. De er også blevet glade for det danske samfund, som er mere reguleret end Rumænien og derfor mere sikkert.

De tre rumænske landbrugsmedarbejdere er dog helt enige om, at der er en ting, som de ikke bryder sig om ved Danmark.

– Vi hader det danske vejr, det er alt for gråt og regnfuldt i forhold til Rumænien.

Lasă un răspuns