Rumæner i Århus – Det drejer sig om at overleve / Romani in Aarhus-e o chestiune de supravietuire

2
436

( si romanii din aarhus au si ei un nou preot si incearca sa inchege o parohie )

At møde den rumænskfødte forfatter Nicolae Matei er en skarp kontrast til mediernes skildring af brutale østeuropæere. Tidligere på året udgav han bogen ”Jeg elsker Danmark”, og i øjeblikket arbejder han på at få en rumænsk menighed op at stå i Århus.

Der bor knap 300 rumænere i Østjylland. Én af dem er forfatteren Nicolae Matei, der i 1985 flygtede fra kommunismen og slog sig ned i Århus.

JP Århus’ udsendte møder ham på Café Ziggy i Nørregade. Ikke (kun) for at tale om hans nye bog ”Jeg elsker Danmark”, men for at høre hans reaktion på politiets anholdelse af otte landsmænd for drabet på den 78-årige Karsten Nørgaard i Skovby ved Galten. Drabet skete i forbindelse med et røveri i ægteparret Nørgaards hjem.

»Det er uforståeligt, at sådan noget kan ske. Men det kan skyldes den omvæltning, som Rumænien har været ude for de senere år. I dag er der næsten sydamerikanske tilstande med stor forskel på rig og fattig,« fortæller Nicolae Matei, der i bogen beskriver Rumænien, som det ser ud efter sovjettiden:

»…kriminaliteten stiger, der er mere vold, folk drikker, og flere forsøger selvmord. I Rumænien drejer det sig stadigvæk for de fleste om bare at overleve?«

Negativt omdømme
»Før grænserne blev åbnet, havde de kriminelle også travlt i Rumænien, men de har altid ageret i udlandet. Det nye er, at de rejser så langt for at begå kriminalitet,« fortæller Nicolae Matei.

»Det er blevet mere almindeligt at tage til de skandinaviske lande, hvor de før koncentrerede aktiviteterne omkring Ungarn og Østrig. De kriminelle rumænere kommer udefra, og de har ingen forbindelse med os. De holder sig for sig selv i en slags klike. De er i Danmark i dag, i Sverige i morgen, og der er betydelig debat om det i Rumænien, fordi de rumænske kriminelle giver landet et negativt omdømme. Derfor opretter man menigheder og kulturelle centre rundt om i Europa for at vise en anden side af Rumænien.«

Århusiansk menighed
Nicolae Matei fortæller, at han og hustruen Liana i næste uge får en ny logerende, en rumænsk præst, der fremover skal drive menighed i Århus.

Nicolae Matei har for nylig været med til at oprette en lokal rumænsk forening, hvor der ud over kulturelle aktiviteter arrangeres gudstjenester, hidtil med en importeret ortodoks præst fra Malmø.

Den lille menighed låner blandt andet Vor Frue Kirke.

»Den nye rumænske præst får løn fra Rumænien, ikke ret høj, men sådan han kan klare sig. Suppleret af den århusianske menighed,« fortæller han…. Aarhus.dk

2 COMENTARII

  1. V-as recomanda si cartea „Og gamle Danmark” scriså de un fost ambasador in DK, Sir James Mellon. Este prima carte, pe care profa de la sprogskolen mi-a recomandat-o cånd am venit eu in DK

Lasă un răspuns