Securitate er stadig aktiv i Rumænien

0
337

20 år efter Ceausescus henrettelse er hans hemmelige efterretningstjeneste Securitate stadig aktiv. Gamle akter bliver manipuleret, forfølgelser og bagtalelser fortsættes. Den rumænsk-tyske nobelprismodtager i litteratur fik for nylig lov til at læse sine personakter under dæknavnet Cristina. Hun fortæller her for første gang om sine erfaringer med den rumænske psykoterror og et Rumænien, der aldrig har gjort op med sin fortid

Årets nobelprisvinder Herta Müller fandt sin sagsmappe under navnet Cristina, da den rumænske efterretningstjenestes arkiver blev åbnet. Tre bind, 914 sider – påbegyndt den 8. marts 1983 – men indeholder dog dokumenter fra tidligere år. Grunden til oprettelsen af mappen: ‘Tendentiøse fordrejninger af realiteterne i landet, især i landsbymiljøet’ i forfatterens bog ‘Lavninger’. På billedet ses Herta Müllers skolebevis. Foto: Scanpix

Hver eneste rejse til Rumænien er for mig også en rejse ind i en anden tid, hvor jeg ikke vidste, hvad der var tilfældigt og hvad der var iscenesat i mit eget liv. I alle offentlige udtalelser forlangte jeg derfor hver gang at få indsigt i mine akter, og med skiftende begrundelser blev den altid nægtet mig. I stedet var der imidlertid hver gang indicier på, at jeg nu igen, det vil sige stadig væk, blev overvåget.

Sidste forår var jeg i Bukarest efter invitation fra NEC (New European College). Den første dag sad jeg sammen med en journalist og en fotograf i hotellets foyer, da en muskuløs vagt bad fotografen om at måtte se en tilladelse og ville rive apparatet fra ham. ”Fotografier er ikke tilladt her, heller ikke af personer,” rasede han. Anden dags aften var jeg inviteret ud at spise middag. Som aftalt i telefonen kom en ven og hentede mig ved 18-tiden. Da han drejede ind i den gade, hvor hotellet lå, lagde han mærke til, at en mand fulgte efter ham. Da han bad receptionen om at ringe til mig på værelset, sagde receptionsdamen, at han først skulle udfylde en gæsteformular. Han blev forskrækket, for det havde man aldrig skullet før, end ikke under Ceaucescu.

 

Securitate er stadig aktiv

Lasă un răspuns