Toner og rytmer fra Maramures: Folkemusiktruppen Iza

0
240
Ioan_pop_og_dumitru_hirb Koncert med spillemandsmusik og traditionelle rumænske julesange fra Maramures. Søndag den 10. december kl. 19.
Folkemusik-gruppen "Iza" kommer fra landsbyerne langs floden Iza i regionen Maramures i det allernordligste Rumænien. Maramures er kendt for sin smukke natur, sine stærke tradioner, og den særegne musik som blandt andet har fungeret som inspirationskilde for den ungarske komponist Bela Bartok under hans feltstudier i begyndelsen af 1900-tallet.

Livet i Maramures er præget af århundreder gammel bondekultur med fast tilbagevendende ritualer som f.eks. de traditionelle julesange "colinde", der bedst kan sammenlignes med den engelske carol-tradition, og som med simple melodiske temaer melder om Jesu fødsel. Juleaften i Rumænien tilbringes ikke hjemme i familiens skød, i stedet går man rundt til venner og bekendte og synger colinde. Dette gælder også i dagene og ugerne op til jul hvor små grupper af børn og unge bevæger sig rundt og synger ved hver dør i byen. Skikken er særligt stærk i Maramures med optog af musik- og sangertrupper i deres bedste traditionelle tøj, i procession med såvel kristne symboler som elementer fra ældre førkristelige ritualer f.eks masker og udklædte figurer der repræsenterer gode og onde ånder.
Iza-truppen spiller den traditionelle musik, men med kunstnerisk og intellektuelt overskud til innovation, bl.a. har de arrangeret musikken til en nyopførelse af Homers Elektra. Truppen har turneret over hele Europa, bl.a. i Storbritannien, Tyskland, Frankrig, Portugal. Hjemme i Maramures spiller de op til søndagsdans, til bryllupper og andre store fester. Truppens kunstneriske leder Ioan Pop, også kendt som "Popica", gør et stort arbejde for at sikre folkemusikken og -dansen som en levende tradition, i regi af den gård som han og hans hustru Anuta driver i traditionelle rammer i landsbyen Hoteni. Her øver truppen inden de drager på turne, og her holder han hvert efterår høstbal for hele landsbyen: En fest hvor alle, gamle og unge, deltager både på og udenfor scenen, og hvor grænsen mellem publikum og ensemble flyder fordi alle har en rolle, et bidrag at give til dansen og til musikken.

Lasă un răspuns