Traducatoarea danezo-romana Elena Bilstrup : Autoritatile daneze trebuie sa intervina pentru ca romanii sa nu mai naufragieze fara bani si munca pe strazile din Danemarca

9
537

Den dansk-rumænske tolk Elena Bilstrup er født i Rumænien og har boet i Danmark siden 1991. Hun mener, at danske politikere må skride ind for at undgå, at rumænere og andre østeuropæere strander i Danmark uden arbejde.Foto: Henrik Bo

Den dansk-rumænske tolk Elena Bilstrup er født i Rumænien og har boet i Danmark siden 1991. Hun mener, at danske politikere må skride ind for at undgå, at rumænere og andre østeuropæere strander i Danmark uden arbejde.

Pres: Politikere må stille krav til østeuropæiske myndigheder, mener tolk

AALBORG: Mobilen ringere oftere end for få år tilbage hos den dansk-rumænske tolk Elena Bilstrup i Aalborg. Ud over Rigspolitiet, sygehuse og nordjyske kommuner bliver hun i stigende grad kontaktet af rumænere, der fortvivlet spørger til, hvor de kan finde arbejde og overnatning i Danmark. Mange bliver nemlig mødt af en uventet virkelighed efter indrejse i Danmark, mener Elena Bilstrup.

– De kommer herop uden noget og forsøger at få et nyt liv. Men når de ikke finder arbejde, strander de, siger hun.

Hun pointerer, at de rumænere, der i desperation ringer til hende, typisk kommer fra yderst trange kår og i nogle tilfælde kriminelle miljøer i hjemlandet.

Taler ikke engelsk

Oftest kan de ikke talte engelsk, og det fraholder dem fra vigtig information. Alligevel finder de forholdene i Danmark bedre end det, de kommer fra, hvilket får dem til at blive som uregistrerede indvandrere i danske storbyer som Aalborg.

– De kender ikke Danmark og det danske system, og så ender de på gaden og i nogle tilfælde også i kriminalitet, siger hun.

Elena Bilstrup mener derfor, at politikerne må gribe ind. Hendes ønske blev fremsagt i forbindelse med NORDJYSKEs reportagebesøg på Skovvej, men før drabet i huset skærtorsdag.

– Jeg mener, at de danske politikere, både lokale og på landsplan, må presse de rumænske myndigheder til at sætte nogle krav til rumænerne inden udrejse. Som vi ser det i dag, for eksempel i tilfældet med rumænerne i Nørresundby, strander de et sted uden arbejde. Det er umenneskeligt for dem. Samtidig skader det også danskernes sikkerhed, fordi flere rumænere kan ende i kriminalitet i Danmark, mener Elena Bilstrup.

Hun foreslår, at de rumænske myndigheder skal presses til at kræve en dokumenteret arbejdskontrakt med danske virksomheder eller en tur/retur-billet inden udrejse af Rumænien.

Samtidig skal danske myndigheder også være mere opsøgende i forhold til uregistrerede udenlandske jobsøgere.

Ikke tage hånd om alle

Råmand for Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen i Aalborg, Mai-Britt Iversen (S), forstår udmærket bekymringen for både rumænerne såvel som andre indrejsende, der ikke finder arbejde i Danmark. Hun mener dog ikke, at Aalborg Kommune kan gøre noget, hvis de ikke selv henvender sig.

– Vi har i forvejen nok at gøre med at tage hånd om arbejdsløse danskere og registrerede udlændinge. Kommunen har ikke ressourcer til også at opsøge og hjælpe de uregistrerede østeuropæere. Det vil vælte et budget, der jo i forvejen er væltet, siger Mai-Britt Iversen.

I hendes øjne står ligger ansvaret på EU-politikerne, som bør stramme kravene til de enkelte østeuropæiske lande både med hensyn til oplysning om forhold i andre EU-lande. Såvel som løfte det sociale system i hjemlandet, så udrejse ikke er nødvendigt.

Kan du som rådmand i en kommune, der oplever problemet med uregistrerede østeuropæere, ikke være med til at lægge presse på landspolitikerne for en løsning?

– Jeg kunne godt vælge at sende en mail til nogle landspolitikere, men jeg tror ikke, at jeg som Mai-Britt fra Aalborg kan gøre noget. Landspolitikerne er opmærksomme på det, men det er et langt og sejt træk, der i stedet skal tages i EU-regi, siger Mai-Britt Iversen.

sursa:

http://www.nordjyske.dk/artikel/10/5/28/3536766/4/l%E6s%20artikel

9 COMENTARII

 1. hallloooo?…..Picassoooo?….cum ramane cu libertatea de miscare in spatiul UE….cum adica ” Hun foreslår, at de rumænske myndigheder skal presses til at kræve en dokumenteret arbejdskontrakt med danske virksomheder eller en tur/retur-billet inden udrejse af Rumænien.”?

 2. Citeva precizari pentru **madam tolk Elena**:
  – Fiecare este liber sa circule oriunde in spatiul UE
  – Nici eu nu sunt de acord cu cei care fura,dar ceea ce fac o fac pe proprie raspundere si in momentul cind sunt prinsi platesc
  – Ar trebui sa fi bucuroasa ca ai de lucru
  – Tu cind ai venit in 1991 ai avut bilet de avion dus-intors?Sunt sigur ca NU. Iti spun eu cum,probabil,ai venit aici: in timpul calatoriei vreunui danez (din astia mai retardati mintal) in Ro,te-a agatat sau tu l-ai agatat ca la multe romance din familiile mixte le sta in caracter(scuze ptr. alte persoane) si ce i-ai zis….esti iubirea vietii mele ,ia-ma cu tine acolo undeva….direct in Jutlandia….
  Fi cucoana serioasa,stai in banca ta si nu mai face declaratii calomnioase despre tara in care te-ai nascut. Buna sau rea este tara noastra Romania,acolo am vazut prima oara lumina zilei si cred ca acolo avem cele mai minunate amintiri din perioada copilariei si nu numai…

 3. Ptr.toti cei care lucrati aici,capul sus,sa aveti a zi foarte frumoasa!Ptr.cei care fura si ne fac de rusine..duceti va dracului inapoi de unde ati venit!!!

 4. HOȚU STRIGĂ HOȚU!
  TUPEU ROMĂNESC a la Marian Clita, ucigașul dizidentului Gheorghe Ursu,Vera Vildmyren si multi altii…
  Mai puneti si voi mana pe o carte!Sa nu ajungeti ca Clita.
  Mai bugy …igi ………

 5. Fantastic, doamna traducatoare, numa oameni din astia cunoasteti??

  Nu cred ca exista pe planeta asta popor mai destramat si invidios ca romanii din secolul asta.
  Doamne ai mila de noi ca nu stiu ce o sa se aleaga daca o tinem in felul asta.

 6. Halloo ……Picasooo,
  Sunt iarasi eu ,plus cativa,…care ma plimb libera prin UE
  Am ajuns si in Danemarca ,pe Strøge
  Sa iti vand o bijuterie…..
  mister,mister, ¨gold….gold¨

  P.S. Avem si ¨roses….` ,pentru ca noi ne plimbam mult prin UE….

  ATENTIE !!!!!
  Acest mesaj este un pamflet si trebuie luat ca atare…

  Tot binele din lume tuturor !!!

Lasă un răspuns