Ziar danez: Imaginea Romaniei a avut deja de suferit. De aceea romanii isi parasesc tara si isi cauta norocul altundeva

0
322

Efter kommunismens fald skulle Rumænien starte forfra, men den økonomiske krise har vendt udviklingen i landet, som stadig er et af Europas fattigste. Derfor søger mange rumænere lykken i udlandet…

Siden EU’s østudvidelse i januar 2007 har mange rumænere valgt at prøve lykken i udlandet. Trods eksplosiv vækst i årene inden Rumæniens optagelse i EU er landet stadig et af Europas fattigste:

»Nicolae Ceaucescu brugte 50 år på at ødelægge Rumænien, så det vil nok også tage 50 år at genopbygge landet,« siger journalisten Tatiana Covor fra det rumænske nyhedsbureau A.M. Press.

Men udviklingen i landet bremses af en flugt af velkvalificeret arbejdskraft til andre EU-lande:

»Dem, der kan, tager en uddannelse i udlandet, og de vender ikke hjem, når de har afsluttet deres uddannelse. Hjerneflugt er et emne, som diskuteres meget i Rumænien, men politikerne har ikke været i stand til at udvikle en langsigtet strategi for at modvirke dette fænomen,« siger Tatiana Covor til Information.

Kombinationen af udvandring og høj vækst fik i 2007 Euromonitor til at advare om risikoen for mangel på arbejdskraft i Rumænien. Men da den rumænske økonomi blev ramt af den verdensomspændende krise, vendte beskæftigelsessituationen i landet.

I 2009 faldt det rumænske bruttonationalprodukt med 7,1 pct., blandt EU-landene er kun Letland, Litauen og Slovenien hårdere ramt af krisen.

»Indtil for to år siden var de rumænske aviser fyldt med jobannoncer, men det er de ikke længere,« siger Tatiana Covor og tilføjer:

»Den økonomiske krise burde egentlig ikke ramme Rumænien, fordi det er et land, der så at sige starter forfra. Men på grund af de mange rumænske bygningsarbejdere og lignende, som arbejder i andre EU-lande, har det ikke været muligt at opretholde de høje vækstrater.«

‘Rumæniens image har allerede lidt skade’

Lasă un răspuns