48 de romani au sosit la scoala de fermieri din Grinsted. „Sintem tineri obisuniti, am venit la studii. Nu sintem criminali, si nici infractori….”

9
287

—-48 rumænere har indtaget Landbrugsskolen i Grindsted

Langt de fleste er indkvarteret på privatskolens tidligere kostafdeling, hvor Dansk Flygtningehjælp tidligere har huset unge flygtninge.

– Nogle tror vi er flygtninge. Andre tror vi er tyve, mordere og kriminelle. Men vi er bare unge mennesker, der er i gang med at tage en uddannelse. Vi er sociale og deltager i bylivet på lige fod med alle andre.

Ordene kommer fra Dumitru Cretu og Zsolt Marcas på henholdsvis 23 og 26 år.

De går på grundforløb og hovedforløb på Grindsted Landbrugsskole og er to ud af de i alt 48 rumænske elever, som  landbrugsskolen lige nu har.

– Vi er glade for at være i Grindsted. Og det er rart at bo for os selv. Vi er unge – men vi er samtidig voksne mennesker, der godt kan tage et ansvar. Derfor er det godt, at vi er blevet indkvarteret på kostskolen, siger Dumitru Cretu.

Tidligere har udenlandske elever boet på Tronsø Skolen. Men i år har der ikke været plads. Derfor har Landbrugsskolen lejet sig ind på privatskolens tidligere kostafdeling.

– Det er både possitive og negative ting ved det arrangement. Det positive er, at vi får huset elevernme samlet. De får lov at tage det ansvar, de jo er voksne nok til og de bliver en meget mere integreret del af bylivet. Det negative er, at der selvfølgelig er lidt transport for eleverne. Men dem, der ikke har en bil, må klare sig med cykler eller gå-ben, siger Per Nielsen, faglærer på Grindsted Landbrugsskole og koordinator for de udenlandske elever.

– Stort set samtlige elever tjener deres egen løn via de praktikaftaler, de har med de landmænd, de hører under. Når de bor på kostskolen skal de selvfølgelig indpasse sig under samme spilleregler, som hvis de boede her på skolen. Men vi har ikke en voksen ved dem hele tiden – det er de for gamle til. Selvfølgelig har vi en vagtlærer-ordning, hvor vi kan være behjælpelige med at løse de problemer, de eventuelt måtte få. Men helt grundlæggende er det jo bare unge mennesker, som er under uddannelse. Rumænere er i øvrigt et meget socialt folkefærd, så de er rigtig dejlige at arbejde sammen med, siger Per Nielsen.

…..Midtjysk Ugeavis – Campus Grindsted – 48 rumænere har indtaget

9 COMENTARII

  1. @jack Bai cacanarule. suntem in Danemarca de cel putin doi ani toti. Suntem in ultimele 4 luni de scoala! Nu este nicio loterie la ferme toti avem ferme si sunt ok. Loterie e pentru cei care nu vor sa munceasca dar sa fie platiti

  2. ASAAAA, ASSSAAA ziceti romanasi, da-ti-i bice… cu jigniri si injuraturi, asssaaa, ce p-a mea… ca doar rromani sintem, ne-am tiganizat si suntem mandrii…. astia care e pafara de mult e niste fraieri ca na avut ocazia så så tiganizeze ca tot jmekeru….

  3. @cichina
    de acolo vii de la Ciochina? Se cunoaste dupa conceptii. Ce sa-i faci, de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere.
    Cat despre fete…. arat-ne-o si tu pe a ta ca sa avem de ce sa radem. Nu cred ca e un criteriu atat de important aici, dar un Nenica Nimeni de la tara din satul uitat de lume, are mahalagismul in oase. Nu se poate abtine sa nu comenteze cum arata altii. Si stiti ce? Exact astia sunt de obicei niste cimitire bombardate la fata si la corp…. adic urati cat 7 magari.

  4. ciochina draga, ce fete au, ma rog? De oameni obisnuiti. Sau tu vroiai vreun Radu Valcan sau Brad Pitt ca sa te faca sa te simti mai bine?

    Cat despre aia cu „bani de cacao”, draguta, de multe ori se castiga mai bine la muncile necalificate decat la cele calificate. Dar de! Poate ca tu vrei sa culegi mere si sa iei salariu de director.

Lasă un răspuns