Criticii danezi despre filmul „Marti dupa Craciun” care are premiera astazi in Aarhus

0
264

Der er næsten noget betryggende ved at se den rumænske film, ‘Tirsdag, efter jul’. Nu har rumænerne sendt den ene selvstændige, stærke og egensindige film på gaden gennem de seneste 5-6 år. De har scoret et hav af internationale priser for det. Og de har næsten overgået den stolte filmnation, Danmark, i international hæder og opmærksomhed med film som ‘Hr Lazarescus sidste rejse’, ’12:08 øst for Bukarest’, ‘4 måneder, 3 uger og 2 dage’ og ‘Politics, adjectiv’. Med ‘Tirsdag efter jul’ viser det sig heldigvis, at de rumænske filmmagere også er mennesker.

Forlader konen
Eftersom Radu Munteans ‘Tirsdag efter jul’ blev udvalgt til at deltage i den næstfineste konkurrence, Un Certain Regard, på sidste års Cannes-festival, er det ikke alle, der har glæden ved at opdage at også rumænerne kan fejle. Men umiddelbart er det svært at se hvad udvælgelseskomitéen i Cannes er faldet for. ‘Tirsdag efter jul’ er en lille film om en mand, der beslutter sig for at forlade sin kone til fordel for sin yngre elskerinde. Det er absolut et emne, der er værd at hive fat i, men bestemt også et emne, andre filmmagere har haft fingre i.

Spag og svag
Det er netop på det punkt, ‘Tirsdag efter jul’ bliver en underlig spag og svag oplevelse. Filmen opfører sig så at sige som om den er den første film i verden, der beskriver en mand og hans kone i opbrud. Den lægger ikke noget til. Den beskriver bare en mand, der forlader sin kone fordi han elsker en anden kvinde højere. Man fornemmer, at manden ikke bliver synderligt meget lykkeligere af at forlade konen, men derudover lægger filmen ikke meget til oplevelsen. Der er ingen dramatiske sidehistorier, ingen særlige kendetegn ved figurerne, ingen ekstra pointer at tænke over. Bare en mand, der forlader sin kone.

Tirsdag efter jul

 


Ambasada României la Copenhaga are plăcerea de a-i informa pe cinefili că joi, 13 ianuarie 2011, la ora 09:30, la cinematograful Øst for Paradis (Paradisgade 7-9, 8000 Ǻrhus C) va avea loc vizionarea, în premieră, a filmului românesc „Marţi după Crăciun” („Tirsdag efter Jul”), regizat de Radu Muntean.

„Marţi după Crăciun” prezintă povestea lui Paul Hanganu, căsătorit şi cu un copil, care trăieşte o relaţie extraconjugală. O succesiune de evenimente le aduce pe soţie şi amantă în aceeaşi încăpere, Paul Hanganu fiind obligat să ia o decizie dificilă.

Pentru informaţii adiţionale vă recomandăm să accesaţi următoarea pagina web: www.paradisbio.dk

Teodora Hrib

Tirsdag efter jul„: Det er også muligt at fange noget så sjældent som en rumænsk film i de danske biografer i denne uge. „Tirsdag efter jul” er et forviklingsdrama om Paul, der er gift med Adriana og har en affære med Raluca, en 27-årig tandlæge. Tingene sættes på spidsen, da Pauls datter en dag ender i Ralucas tandlægestol.

Lasă un răspuns