Danezii vor plati costurile procesului si despagubiri familiei stewardesei ucise de Marian Clita

0
445

Danezii vor plati un total de 1.6 milioane coroane daneze familiei Verei Vildmyren, pentru ca asasinul roman Marian Clita nu are bani.

Rumænsk drabsmand har ikke 1,6 millioner kr., han skal betale sit offers familie, så statskassen træder til

Det er ikke kun den rumænske drabsmand, Marian Clita, der bliver straffet for det bestialske drab på stewardessen Vera Vildmyren.

Danskerne må også til lommerne, efter Clita torsdag blev idømt 14 års fængsel og et erstatningsansvar på godt 1,6 millioner kroner til offerets enkemand og to teenagebørn.

»Pengene får offerets familie af statskassen, efter at Erstatningsnævnet har vurderet sagen. Derefter har staten i princippet mulighed for at hente pengene ind fra den dømte, men der er nok ikke meget at komme efter i denne her sag«.

Det siger Marian Clitas forsvarer, Michael Steffensen.

Marian Clita er i dag 59 år og selv, hvis han skulle blive prøveløsladt fra sin dom på 14 års fængsel, så forventer forsvareren ikke, at han vil være i stand til at betale sin gæld af til den danske stat.

ritzau

….Statskassen skal betale drabsmands gæld

 

Statskassen skal betale Marian Clitas million-gæld

Den rumænske mand Marian Clita blev i Københavns Byret idømt 14 års fængsel for drabet på den norske stewardesse Vera Vildmyren på Hotel SAS Radisson Blu den 1. marts sidste år. Manden er ligeledes udvist af Danmark.

Clita blev dømt til at skulle betale 1,4 mio. i erstatning til Vera Vildmyrens mand, 166.000 kroner til sønnen og 132.000 til datteren. Fire nævninge stemte for 16 års fængsel, mens otte stemte for 14 års fængsel.

Marian Clita anker ikke dommen.

Anklageren havde krævet 16 års fængsel for rovmordet, mens forsvareren mente, at drabsmanden skulle slippe med 12 år. Udvisningen accepterede Clita på forhånd.

Kaldte Clita psykopat
„Den personlighed, vi har oplevet fra tiltalte under retsmødet, viser, at han er fuldstændig kold overfor andres behov end sine egne. Hans personlighedsstruktur gør, at retslægerådet mener, han er farlig, og at man skal lade være med at krydse tiltaltes vej,” sagde Vicestatsadvokat Anne Birgitte Stürup i sin procedure.

Det er nu snart et år siden, at Marian Clita forklarede til grundlovsforhøret, at han var taget ned på kasinoet på Hotel Radisson Blu for at stjæle. Den forklaringen ændrede han dog i byretten.

Det var lykkedes ham at snige sig ind i en af hotellets elevatorer og han flakkede rundt gangene i det 26 etager høje hotel på jagt efter værdier. På 20. etage stod døren ind til Vera Vildmyrens hotelværelse tilfældigvis åben.

Slog ihjel i forsvar
Da han kom ind begyndte den 42­årige kvinde at skrige, og Marian Clita slog hende med et koben, som han havde i sin rygsæk. Han har forklaret i grundlovsforhøret, at han gik i panik. Vera Vildmyren kastede en bordlampe efter ham, og han slog hende igen og stak hende med en hobbykniv til hun ikke længere skreg. Med sig fra hotellet tog han hendes ur, mobiltelefon og to forskellige punge med et ukendt kontantbeløb.

Har slået ihjel før
Marian Clita var blevet fanget på hotellets overvågningskamera, hvilket betød at politiet kunne efterlyse ham med navn og billedet par dage efter mordet.

Og det var i forbindelse med efterlysningen, at det blev kendt for offentligheden, at Marian Clita havde slået ihjel før. Marian Clita blev idømt 20 års fængsel på mordet på den rumænske digter, systemkritiker og anti­kommunistiske Gheorghe Ursu, der i 1985 blev fundet død i sin fængselscelle, som han delte med netop Marian Clita. Marion Clita har erkendt det drab og har desuden indrømmet, at mordet var bestilt af det rumænske sikkerhedspoliti Securitate, der svarede til det Østtysklands Stasi og kommunist­Ruslands KGB.

Samme dag, som Marian Clita blev efterlyst, meldte han sig selv til Malmø Politi i Sverige, hvor han i mellemtiden var flygtet til. Han blev udleveret til Danmark og fremstillet i grundlovsforhør i Københavns Dommervagt.

Lasă un răspuns