Departe de lumea nebuna ! Românii dau viata nou satelor parasite din Danemarca

0
447
Rumænere skaber liv i Udkantsdanmark

himmerlandsbyen051003_nordoest

Hensynet til deres første barn fik en rumænsk driftsleder og hans kone til at lære dansk samt købe, totalrenovere og slå sig ned i billigt hus i en nordjysk landsby.

Davs og velkommen! Ciprian arbejder stadig på gården, men han kommer lige om lidt,” siger Petronela Rambu på klingende dansk, da hun åbner hoveddøren til sit og mandens hjem i landsbyen Aarestrup.

Den lille flække ligger 13 km vest for Skørping i det såkaldte Udkantsdanmark. Her købte rumænske Petronela og Ciprian Rambu sidste år inden jul et hus til 415.000 kroner.

”Udbetalingen betalte vi med de penge, vi havde tjent ved at arbejde i landbruget. Ejendomsmægleren sagde, at huset var under den standard, som danskere ville bo i. Det var også noget gammelt lort, men vi renoverede alt indvendig og har boet her siden påske,” fortæller Ciprian Rambu, der netop er trådt ind ad bagdøren.

Den 32-årige rumæner er driftsleder på en gård nær Aarestrup, hvorfra han undtagelsesvis er smuttet hjem til frokost. Den består af højtbelagt smørrebrød og serveres af Petronela Rambu. Hun er kok og arbejder halvtids i Monarch-restauranten på rastepladsen Himmerland Øst ved E45-motorvejen. Og så er hun gravid med parrets andet barn. Det kommer til at vokse op i Danmark – for familien Rambu har besluttet sig til at vinke farvel til et liv i deres hjemland.

”Egentlig ville vi kun have sparet nogle penge op ved at arbejde her i to-tre år og så tage hjem. Men da vi fik vores første barn, Marcus, som nu er 16 måneder, besluttede vi os for at blive i Danmark. Her kan han få en tryg opvækst og en god uddannelse. I Rumænien er der er ingen fremtid for hverken ham eller os. Arbejdsløsheden er høj, og landet er bundkorrupt. Det er bedre i Danmark. Skatten er høj, men den betaler jeg gerne. Bl.a. fordi man til gengæld har gratis og gode sygehuse samt skoler,” fortæller Ciprian Rambu og skærer et stykke af sin rugbrødsmad med æg, rejer og mayonnaise.

Møde med præsten
Kendskabet til det danske samfund har han bl.a. fået via rådgivningsvirksomheden Agri Nords erfagruppe for udenlandske medarbejdere. De har bl.a. haft et diskussionsmøde med sognepræsten i Aars og besøgt Gl. Estrup. Agri Nord står også bag dansktimerne, som Petronela og Ciprian Rambu begyndte på inden Marcus’ fødsel.

I dag foregår stort set al kommunikation uden for det rumænske pars hjem på dansk.

”På bedriften taler jeg fx dansk med gårdens ejer. Modsat en rumænsk chef, som vil bestemme alting, lytter han gerne til mine ideer. Og begår man en fejl, kan man sagtens tale med ham om det. I Rumænien ville man få hovedet revet af,” siger Ciprian Rambu, der bl.a. også taler dansk, når han fx ringer til maskinstationen eller bestiller foder.

Privat foregår de fleste samtaler dog fortsat på rumænsk.

”Vi har mange rumænske venner, der også arbejder i landbruget, her på egnen. Danskerne er svære at komme ind på livet af. Men igennem vores søn Marcus er vi kommet i kontakt med andre børnefamilier i Aarestrup, så det skal nok komme. Og Marcus får garanteret ingen problemer. For han kommer til at vokse op som dansker,” fastslår Ciprian Rambu.

Rumænere skaber liv i Udkantsdanmark

Lasă un răspuns