Filmen „Katalin Varga”. Instr. Peter Strickland. Rumænien, 2009, 84 min. Vises 24. april kl. 21.30 i Dagmar

0
358

‘Katalin Varga’
Rumænsk film har fuldt fortjent triumferet de seneste par år, kulminerende ved Cannes-festivalen i 2007, hvor Cristian Mungiu hjembragte De Gyldne Palmer for sit abortdrama, ‘Fire måneder, tre uger og to dage’.

Og til trods for at ‘Katalin Varga’ er instrueret af britiske Peter Strickland, ligner den endnu en triumf for det bjergrige land, den udspiller sig i.

Den kvindelige hovedperson, titlens Katalin (Hilda Péter), har i 11 år båret på en hemmelighed: Hendes søn er resultatet af en voldtægt.

Da hendes mand hører sandheden, smider han Katalin og sønnen på porten, og så rider hun af sted gennem de transsylvanske bjerge som en hævnens engel.

Men hævnen er slet ikke så sød, som Katalin havde håbet.

Historien er måske nok til den balstyrisk-hysteriske side, men filmen fanger tilskueren ind med ekspressionistiske, mareridtsmørke billeder, og lydsiden emmer af uhygge i en fortælling, der er lige så moderne, som den er tidløs.

Katalin Varga. Instr. Peter Strickland. Rumænien, 2009, 84 min. Vises 24. april kl. 21.30 i Dagmar (hvor instruktøren vil være til stede) og 25. april kl. 19 i Posthus Teatret.

Lasă un răspuns