Înca un caz de scalvie în Danemarca. Românul Sorin lucreaza pentru 40 dkr / ora iar patronul i-a folosit datele de ID.

0
1096

31-årige Sorin har blandt andet fået stjålet sin identitet og arbejdet over 90 timer om ugen til 30-40 kroner i timen.
– Jeg har aldrig set noget lignende, siger faglig sekretær i HK Handel Hovedstaden Anja Camilla Ravn om den måde, en gruppe rumænere er blevet udnyttet af en dansk arbejdsgiver.

umænske Sorin har arbejdet og levet under horrible, slavelignende forhold i to københavnske minimarkeder. Nu er HK Handel Hovedstaden gået ind i sagen og har meldt Sorins chef til blandt andet politiet og SKAT.
– Jeg tog til Danmark for at tjene penge til mine forældre og til min kæreste, så vi kunne starte vores egen lille familie, men jeg fik den forkerte chef, siger 31-årige Sorin om sit danske arbejdseventyr, der udviklede sig til at blive et mareridt.
Da han kom til Danmark i 2008, kom han via sin onkel i kontakt med Tom J, som gav Sorin et job i et minimarked i København K. Her arbejdede Sorin mandag til torsdag fra 8-22, fredag og lørdag arbejdede han fra 9-3 om natten, og søndag arbejdede han fra 10-21. Sorin havde en arbejdsuge på omkring 101 time og en timeløn på under 40 kroner.  Hvordan kunne du holde til at arbejde så meget hver dag?
– Jeg drak en masse Red Bull. Og så tænkte jeg, at jeg blev nødt til at arbejde og arbejde for at tjene til min familie, siger Sorin.

Fik stjålet sin identitet

Men i 2012 stoppede Sorin med at arbejde i minimarkedet.
-Jeg opdagede, at Tom J. havde stjålet min identitet og lavet et rengøringsfirma i mit navn, uden jeg vidste noget om det. Jeg havde stolet på ham, som var han min egen familie. Og så laver han bare ballade i mit navn. Efter jeg fandt ud af, han havde lavet et firma i mit navn, sagde jeg op. Jeg ville ikke længere have noget med ham at gøre. Så jeg blev arbejdsløs og hjemløs og begyndte at sælge hjemløseavisen Hus Forbi, siger Sorin.
En dag blev Sorin ringet op af en af Tom J.’s venner. Han ville have Sorin til at arbejde for ham i bare fem timer. Lønnen var god, og Sorin manglede penge, så han sagde ja. Tom J.’s ven, Michael B., spurgte herefter, om Sorin ville arbejde for ham i en kombineret kiosk og spillehal i Valby. Sorin sagde ja, da han fik at vide, de var fire-fem stykker, der skulle arbejde sammen i kiosken, så Sorin også kunne holde fri af og til. Men pludselig havde Michael B. alligevel ikke noget arbejde til Sorin, det havde Tom J. til gengæld i samme kiosk – bare i hans part af kiosken. Og kolleger fik Sorin heller ikke som lovet, så han måtte arbejde selv hver dag fra 8-22 helt alene og hele ugen.

Blev nægtet en fridag

– Da jeg havde arbejdet der i et år, spurgte jeg, om jeg kunne få en fridag. Jeg havde brug for at få ordnet noget med mine papirer. Jeg havde bestilt et NemID og et sygesikringsbevis, og det kom ikke. Men jeg måtte ikke få en fridag, så jeg kunne få styr på mine papirer. Jeg opdagede så, at Tom J. havde flyttet min adresse, uden jeg vidste noget om det, og det var derfor, mine papirer ikke var kommet. Jeg opdagede også, at der var foretaget ændringer i mit navn i mine skatteoplysninger – uden jeg selv havde haft noget med det at gøre. Jeg besluttede mig derfor for at stoppe med at arbejde i butikken, siger Sorin.
– Tom J. blev ved med at sige til mig, at jeg kunne stole på ham, og at han passede på mig. Jeg knoklede for ham, men han opførte sig ikke ordentlig over for mig.

sursa :

http://www.hk.dk/Aktuelt/

Lasă un răspuns