Mai bine adun sticle in Danemarca decat sa traiesc in Romania

0
436

Hellere samle flasker her end bo i Rumænien


I Rumænien er kirken og de private organisationer stort set alene om at hjælpe de fattige. Regeringen regner folk ikke med. Det er en af grundene til, at millioner af rumænere søger lykken i andre EU-lande.

Ifølge Kirkens Korshærs blad, Korshæren, øger en fattig rumæner sin levestandard ved at samle flasker i Danmark.  Fattigdommen er udbredt i Rumænien, hvor spildevandet løber i grøfterne i fjerne landsbyer. De fattigste har måske en hestevogn, nogle har en Dacia, som er en kopi af den gamle Renault 12. Der er også mange, som kører Mercedes. Det vidner om den store forskel på rig og fattig.

Korshæren i januar handler om fattige østeuropæere, der søger mod vest. Rumænien er case.

 – De vilkår, rumænerne kommer fra, er så elendige, at de er parat til at komme til Danmark og bo på et liggeunderlag for at skaffe penge ved at samle flasker. Det er bedre, end hvad Rumænien har at byde dem, siger lederen af Kirkens Korshærs Natcafeen i Stengade på Nørrebro, Hanne Pedersen.

Hun har været på en studietur til Rumænien for at danne sig et indtryk af, hvorfor så mange hjemløse rumænere opsøger varmestuer i Danmark.

I Rumænien er der stor forskel på rig og fattig. I hovedstaden er der iøjnefaldende mange store og dyre biler. I fjernere beliggende landsbyer er der hverken kloakering eller rindende vand. Fattigdommen er udbredt, og arbejdsløsheden meget stor. Især for de unge.

For nogle rumænere er det nærmest blevet en livsstil at leve som hjemløse rundt omkring i Europa.

Kirkens Korshær har kendskab til en rumæner, som i otte år levede med kone og børn i Italien. Både man og kone havde arbejde, Men da de blev fyret, rejste hun hjem, mens han lever som hjemløs I Danmark og sender de penge hjem, han skaffer ved at samle flasker.

Lasă un răspuns