Postul TV2 din Danemarca: La 25 de ani dupa moartea lui Ceausescu , românii pot spera la un viitor luminos

0
397

25 år efter Ceausescus død: Rumænere øjner lysere fremtid

For 25 år siden faldt de kommunistiske ledere i Østeuropa som dominobrikker. Men ingen faldt så hårdt og brutalt som Rumæniens mangeårige diktator, Nicolae Ceausescu.

10444546_10204073359169220_3455830612150247929_n

Selv om Ceuasescu var forhadt vidt og bredt i den fattige befolkning, som han havde undertrykt med en jernnæve, bliver hans blodige endeligt fortsat diskuteret.

Var der tale om en skueproces, da en hastigt nedsat domstol på under en time dømte Ceausescu og hans ligeså foragtede hustru, Elena, til døden?

Det mener Dumitru Mazilu, en tidligere dissident, som blev fængslet under Ceausescu. Andre topfolk i det kommunistiske parti ønskede en hurtig retssag for at slippe af med Ceausescu og selv at sætte sig på magten.

Det var derfor ikke en omvæltning af samfundssystemet, men bare en paladsrevolution, der fandt sted, da ægteparret Ceausescu blev stillet op ad en mur og skudt.

  • Jeg er nu overbevist om, at revolutioner er udtænkt af idealister, udført af krigere og udnyttet til egen fordel af opportunister, siger Dumitru Mazilu til den britiske avis The Guardian.

Som en af de mest fremtrædende kritikere af systemet foreslog Mazilu, at topfolkene i kommunistpartiet skulle udelukkes fra at bestride politiske poster. Men Mazilu blev selv sat uden for indflydelse, da han spurgte manden, der siden blev præsident: „Hvem er du, og hvad har du lavet de seneste fem år”.

http://nyhederne.tv2.dk/udland/2014-12-25-25-aar-efter-ceausescus-doed-rumaenere-oejner-lysere-fremtid

Lasă un răspuns