REPORTAJ EXCEPTIONAL ÎN PRESA DANEZA : Românii au salvat comuna Skagen. Autocarul Comati transporta saptamînal zeci de români din si spre Jutlanda

0
664

Oraselele din nordul Danemarcei au prins viata noua. Romanii au repopulat Skagen si tin economia zonei pe linia de plutire chiar si in perioada de criza. Autoritatile, firmele, primariile si industria locala au avut de cîstigat de pe urma românilor si sînt foarte multumite. Românii sînt bineveniti în Skagen. E plin de parabole românesti în micile cartiere si masinile cu numere de Romania „misuna” peste tot 🙂 .

Rumænere holder Skagen oven vande.

SKAGEN: Der er rift om billetterne til den store turistbus, der hver torsdag slutter sin 2500 kilometer lange rejse på Kennedy Arkaden i Aalborg.
Ud kommer ikke eventyrlystne turister eller rejsefrådende danskere.
Nej, det er bestemt ikke kun for fornøjelsens skyld, at de mange passagerer endelig er landet i Nordjylland. Der skal arbejdes, og der skal tjenes til føden.
Antallet af rumænere i Skagen er steget kraftigt de seneste år. Siden 2010 er 285 rumænere flyttet til byen.


Der findes ingen tal på, hvor mange rumænere, der er i Skagen, men i Frederikshavn Kommune er der bosat 500.

Og i disse tider med debatten om det såkaldte Udkantsdanmarks snarlige død, der efterhånden har fastklæbet sig til hele Region Nordjylland, kan de mange udskældte rumænere vise sig at være meget vigtige for nordjyske byers fremtid.

Det mener blandt andre emigrationsforsker Trine Lund Thomsen.

 • Indvandringen af østeuropæere kan have en helt afgørende betydning i forhold til affolkningen af især landkommuner. De er med til at holde hjulene i gang og skaber et vigtigt befolkningsgrundlag, siger lektor ved Aalborg Universitet Trine Lund Thomsen, der forsker i østeuropæers indvirkning på det danske arbejdsmarked.

Hun er netop nu en del af et stort forskningsprojekt, der skal vise betydningen af den østeuropæiske indvandring.

Nødvendig indvandring

Selvom der endnu ikke foreligger endelige resultater fra projektet, er hun ikke i tvivl om indvandringens betydning for Skagen.

 • Det sikrer, at virksomheder ikke er nødsaget til at rejse fra landet for at finde arbejdskraft. Det holder den lokale købmand i gang, der bliver betalt skat til kommunen og der kommer nye børn til skolerne. Det giver jo næsten sig selv, at de kan være helt afgørende for byen, siger hun.

Samme melding finder man på den rumænske ambassade i København, hvor ambassadøren oplever, at mange danskere ser den rumænske indvandring som en trussel for deres jobsikkerhed.

 • Det er forkert at sige, at rumænere og andre østeuropæer stjæler danskeres jobs. Jeg har for eksempel talt med en landmand, der slog et jobopslag op, og seks måneder senere var der ingen danskere, der ville have jobbet, og derfor ansatte han en rumæner, siger den rumænske ambassadør i Danmark, Viorel Matei Ardeleanu.

Lokale butikker mærker betydningen

De lokale erhvervsdrivende i Skagen er heller ikke i tvivl om, at den rumænske indvandring kommer byen til gode.

Blandt de store, røde murstensblokke flankeret af østvendte paraboler, er der en række handels­drivende, der nyder godt af rumænernes ankomst.

En af dem er Mogens Jørgensen. Han har haft sin lille købmandsbutik, ”Min Købmand”, i 35 år og har derfor på nærmeste hold været vidne til den store indvandring af rumænere.

 • De kommer her ofte med både kone og børn. Det skaber liv at se de mange børn løbe rundt i kvarteret og spille fodbold, siger han.

Han vurderer, at mere end hver tiende kunde er fra Østeuropa.

 • Så det betyder selvfølgelig også en hel del for mig i øre og kroner, siger han.

En lille kort gåtur fra købmandsbutikken i Skagens eget lille rumænske kvarter ligger Skagen Antik og Genbrug.

Indehaver Anita Oscar har også jævnligt kontakt med de mange rumænske borgere i kvarteret, for genbrugsbutikken er rumænernes svar på IKEA, når der skal købes møblement til den nye danske bolig.

 • En meget stor del af mine kunder er rumænere, og de kommer her dagligt, siger hun.

Når butikken åbner om morgenen, møder hun gerne i sidste øjeblik. For allerede før butikken åbner, står de første rumænere klar foran butikken.

 • Og så kan de jo hjælpe med at slæbe møbler ind. De er søde og rare og hjælper gerne til, siger hun.

En negativ retorik

Begge forretningsdrivende lægger stor vægt på, at skagboerne ser positivt på de mange nytilflyttere.

Men går man en tur i byen, er det umuligt ikke at møde nogen, der også har sine betænkeligheder ved den østeuropæiske indvandring.

 • Der er ved at være for mange af dem, lyder det fra flere skagboer, NORDJYSKE har talt med.

Påstande om, at de tager danskeres job og boliger, og at de er synonym med social dumping, er fastklæbet til rumænerne, uden at nogen har ønsket at stå frem med deres udtalelser.

Og ifølge Trine Lund Thomsen er de mange fordomme en udbredt tendens i Danmark.

 • Det er en udpræget diskurs i den offentlige debat, at man er kritiske over den østeuropæiske indvandring. Ikke mindst i forhold til arbejdsmarkedet. Debatten handler først og fremmest om, at de stjæler danskeres arbejde, selvom mange af de jobs, de tager, er stillinger, som kan være meget svære at besætte. Østeuropæerne arbejder altså oftest i de ikke så eftertragtede sektorer, og de er jo i deres gode ret til at komme hertil på grund af den frie bevægelighed i EU, siger hun.

Hos Dansk Arbejdsgiverforeningen forstår man heller ikke den negative opfattelse af de østeuropæiske arbejdere.

 • Det er især vigtigt for udsatte områder som Skagen. Virksomheder ansætter jo arbejdskraft udefra, når det er svært eller umuligt at rekruttere danskere. Uden østeuropæerne ville flere virksomheder være nødt til at flytte fra lokalområderne eller i værste fald fra landet, siger chefkonsulent Henning Gade.

Tavse arbejdsgivere

I Skagen arbejder de fleste rumænere i fiskeindustrien.

NORDJYSKE har forgæves forsøgt at få en kommentar fra fiskefabrikkerne Skagerak Pelagic og Prime Ocean.

 • Jeg kan kun sige, at vi forsøger at drive vores virksomhed så godt som muligt. Men jeg synes ikke, vi har behov for at fortælle om, hvordan vi vælger at drive vores virksomhed, siger administrerende direktør for Prime Ocean, Carsten Frydkjær, der heller ikke vil fortælle, hvor mange rumænere virksomheden har ansat.

En Skagen-virksomhed, der til gengæld gerne vil fortælle om fordelene ved at ansætte østeuropæisk arbejdskraft er Karstensens Skibsværft, hvor 30 af i alt 300 medarbejdere er fra Østeuropa. En del af disse er også fra Rumænien.

 • Vi foretrækker altid at ansætte danskere, men det har ikke været muligt for os at få det antal danske medarbejdere, som vi gerne vil have. Vi har problemer med at skaffe veluddannet arbejdskraft, og derfor er det nødvendigt for os at ansætte faglærte fra Østeuropa, siger administrerende direktør Knud Degn Karstensen.

Han understreger samtidig, at østeuropæerne arbejder på samme vilkår som danskerne.

 • Vi gør meget for at få dansk arbejdskraft, men det er simpelthen ikke muligt. Hvis vi ikke rekrutterede udefra, ville vi ikke kunne modtage alle de ordrer, vi gerne skal have, siger han.

Også borgmester i Frederikshavn Kommune Birgit Hansen (S) ser mange fordele i at tiltrække arbejdskraft fra Østeuropa og byder de nye borgere fra øst velkomne.

 • Det har stor betydning for flere industrier, at man kan rekruttere den arbejdskraft, man vil have. Det betyder meget for byen, at vi kan få nye borgere til, men samtidig vil jeg også understrege, at jeg mener, at arbejdspladserne skal gå til danskere, hvis der er danske ansøgere, siger hun.

Kan udkonkurrere danskere

Selvom østeuropæerne ikke tager de job, som danskerne umiddelbart finder attraktive, kan der alligevel være noget om snakken, når danskerne forholder sig kritisk til den østeuropæiske indvandring. De østeuropæiske arbejdere kan nemlig i værste fald udkonkurrere de danske.

 • Det er selvfølgelig et klart problem, at mange af dem ikke er organiserede og ikke kender til deres rettigheder. Så risikerer de at træde ind i et system, der fordrer til social dumping og skaber en øget grad af ulighed, siger Trine Lund Thomsen.

Den bekymring vækker genklang hos fagbevægelsen.

3F har i de seneste år haft succes med at sikre overenskomster på flere arbejdspladser i Skagen. Blandt andet i fiskeindustrien. Men nogle arbejdsområder er fortsat truet af social dumping, mener faglig sekretær Finn Jenne.

 • Man ser det mere inden for rengørings-, restaurations- og byggebranchen, hvor arbejderne kun kommer i en kort periode for så at rejse igen, siger Finn Jenne.

Ifølge Trine Lund Thomsen er det afgørende, at man integrerer rumænerne, hvis man vil komme den sociale dumping helt til livs.

 • De fleste østeuropæere kender slet ikke til rettighederne i det danske system. De er her kun for at arbejde, og det er først, når de får deres familie med herop, at de for alvor integreres i det danske system og har deres første møde med det offentlige system, siger hun.

Hun fortæller, at det kan være svært at integrere nyankomne østeuropæiske arbejdstagere, da de uden for arbejdspladsen oftest kun opholder sig med sine landsfæller.

 • Men det hjælper altså heller ikke, at man eksempelvis sender breve ud til rumænerne på dansk. Man bliver nødt til at nytænke måden, man integrerer dem på og lade være med at opfatte indvandringen som en trussel, hvis man vil udnytte indvandringen bedst muligt. For østeuropæerne kan vise sig at være meget vigtige, siger hun.

http://nordjyske.dk/e-avis/nyheder/rumaenere-holder-skagen-oven-vande/87bdc70c-e78a-4392-b7ba-92a88a22f32b/112/1513

Lasă un răspuns