Romanii veniti sa munceasca la fermele din Danemarca, vor invata daneza

0
339

Landbodansk til rumænere. Vittus ii trimite la scoala de limba pe capsunarii romani.
Se va pune accentul in special pe vocabularul de baza si cel uzat in special in agricultura.

Dagliglivet i stalden bliver draget meget ind i dansk-undervisningen, når Agri Nord står for kurserne.

Dagliglivet i stalden bliver draget meget ind i dansk-undervisningen, når Agri Nord står for kurserne.

Undervisning i dansk med indbygget snak om Danmark og konkrete hverdags-eksempler fra landbrugsverdenen – det er lig med hurtigere integration.

På den måde starter landboforeningen Agri Nord nu med at give undervisning i dansk til de efterhånden mange rumænere, der er i nordjysk landbrug.

Hverdagslivet

Vittus Bernlow er teamleder, og han siger, at det virkelig rykker at undervise i dansk på den måde:

– Vi tager kulturforståelse med ind i undervisningen. For når man kommer fra Østeuropa, så vil man gerne vide, hvordan man tænker og gør tingene i Danmark. Og så inddrager vi også meget hverdagslivet i staldene, så vi afhjælpe de problematikker, der opstår, når landmand og elev måske ikke helt forstår hinanden, siger han.

Vittus Bernlow har allerede tæt kontakt med mange af de kommende elever og med nordjyske landmænd, som glæder sig til, at undervisningen kommer i gang.

Skærer et år af

Og Vittus Bernlow siger, at Agri Nords dansktilbud for de fleste af deltagerne betyder, at de bliver hurtigere integreret, end de ellers ville være blevet.

– Vi skærer op til et år af integrationsforløbet, vurderer han. Vi lærer dem, hvordan det danske system virker. Når de kommer direkte fra Rumænien er de for eksempel bange for det offentlige system. Der går vi så ind og fortæller, at de altså godt kan stole på systemet her, siger han.

De første hold

Det første dansk hold starter i næste uge, og Vittus Bernlow forventer, at mindst to hold med hver 15 elever kommer i gang hurtigt.

Meningen er så senere at starte med danskundervisning også for ukrainere, som er en anden store nationalitet i nordjysk landbrug.

Indtil videre foregår undervisning på landmandens regning.

 

http://www.dr.dk/P4/Nord/Nyheder/Nordjylland/2011/09/03/074627.htm

Lasă un răspuns