Romanul Mihai Bericsas a venit in Danemarca pentru o viata mai buna

1
276

Lige nu er rumænere den hurtigst voksende indvandrergruppe. 8417 havde ved udgangen af oktober cpr-nummer i Danmark, men derudover lever her et ukendt antal uden at være registreret nogen steder.

….Søger det gode liv
32-årige Mihai Bericsas er en af dem, der er kommet godt i gang med en tilværelse i Danmark. Han kom til Danmark for tre år siden fra Rumæniens fattigste egn, hvor en arbejders løn kun er en sjettedel af en dansk løn.

-Jeg håber bare at fortsætte ad den gode vej: Gå på arbejde, betale skat og gå i skole, siger Mihai Bericsas på dansk med rumænsk accent.

Han indledte sit liv i København som flaskesamler og brugte overskuddet på at købe busbilletter, så han kunne køre ud at søge job. Efter nogle tilfældige job som rengøringsassistent og brolægger er han i dag ansat hos en anlægsgartner, går til dansk om aftenen og arbejder desuden frivilligt på en varmestue. Rigdom er ikke Mihai Bericsas mål, men han forsøger nu at blive dansk statsborger.

-Bare et almindeligt godt liv, at have det godt. Resten er ligegyldigt for mig, siger Mihai Bericsas.  

Mihai har en chance
Og han har en chance her, selvom den stadig er begrænset af hans danskkundskaber og manglende uddannelse, vurderer professor Mads Meier Jæger, DPU, Aarhus Universitet.

-Statistisk set er det svært. Hvis man kommer helt fra bunden, så er det meget, meget svært at arbejde sig helt op til toppen. Men det er sådan at man kan arbejde sig et pænt stykke op, og man kan få et rigtigt godt liv og en god levestandard i Danmark, siger Mads Meier Jæger.

For Danmark er på papiret verdens tredjemest lige land. Det betyder, at det er langt nemmere at kravle op ad indkomsstigen her end i fx Sydeuropa eller USA. Men de allerrigeste og de allerfattigste har størst tendens til at blive, hvor de er.

Så skal man komme helt fra bunden af samfundet og arbejde sig helt til tops, kræver det en stærk personlighed, vurderer Mads Meier Jæger.

– Der skal evner til, der skal uddannelse til og så en god portion flid….

Det rige liv – lykkejægerne – dr.dk/DR1/Penge

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns