si un articol interesant: Romanii salveaza economia orasului danez Lemvig

0
413

Før krisen havde AL-vac store udfordringer med at etablere en afdeling i Rumænien, men det viste sig i den grad at være besværet værd. Efter en hård opbremsning ansætter virksomheden nu igen i Lemvig.

– Siden jeg etablerede virksomheden i 1988 havde jeg ikke oplevet andet end vækst og en fyldt ordrebog, og da andre begyndte at tale om krise, mærkede vi stadig fremgang. Men i november 2008 var det som om nogen havde klippet et telefonkabel over.

Sådan lyder administrerende direktør Allan Laursens beskrivelse af finanskrisen.

Hans virksomhed, Al-vac i Lemvig, producerer løftemateriel til  industrien og byggebranchen, og krisen ramte hårdt. Effektivisering, tilpasning samt ikke mindst en selvstændig afdeling i Rumænien har dog betydet, at virksomheden har fremgang igen.

Da det gik stærkt

I 2006 gik alting som bekendt meget stærkt og på den konto oplevede AL-vac, at underleverandører skruede priserne urealistisk højt op med den tilgang, at kunderne „bare kunne gå, hvis de var utilfredse”.

– Det blev jeg sur over, og derfor etablerede vi vores egen produktion i Rumænien. Først og fremmest for at kunne få opgaver løst til en konkurrencedygtig pris, men selvfølgelig også fordi, at Danmark både nu og på længere sigt er alt for dyr at producere i, siger Allan Laursen.

Store udfordringer

Det var dog langt fra problemfrit at etablere sig i det østeuropæiske land, hvor kulturforskelle og langsomme myndigheder, ifølge Allan Laursen, skaber store problemer.

– Hvis jeg i 2006 havde vidst, hvor svært det er at etablere sig dernede, havde vi nok ikke gjort det, men i dag er jeg rigtig taknemmelig for, at vi gjorde det. Opgaverne bliver løst lige så godt som herhjemme, og i de seneste kriseår har vi været konkurrencedygtige, fordi vi i stigende grad har benyttet vores egne folk i Rumænien frem for de danske underleverandører, som udnyttede de gode år til at skrue priserne urealistisk højt op, siger Allan Laursen.

Sikrede stor kunde

Mens krisen rasede sikrede virksomhedens „egen underleverandør” i Rumænien blandt andet, at AL-vac fik et af Europas største udlejningsfirmaer som kunde, fortæller direktøren:

– Det ville ikke kunne lade sig gøre ellers, for vi var i meget stor priskonkurrence, lyder det.

Dansk chef

Afdelingen i Rumænien beskæftiger i dag  10 personer, og virksomheden har efterhånden løst problemerne med kulturforskelle.

Allan Laursen forklarer, at han med jævne mellemrum er i Østeuropa, men understreger, at det helt afgørende er, at den selvstændige enhed har den rigtige leder i det daglige. Det er en dansker, der både har erfaring fra tidligere virke i Østeuropa og har været gennem en oplæringsperiode på Lemvig-virksomheden, hvor de internationale kunder igen har sikret fremgang.

Ansætter igen

Efter et par hårde år, venter Allan Laursen således en omsætningsstigning i år på mellem 30 og 40 procent i forhold til sidste år. Og medarbejderstaben i Danmark er igen under udvidelse efter, at man måtte sige farvel til syv af de 46 medarbejdere.

Et tilsvarende antal er ansat igen, og samtidigt har virksomheden haft lejlighed til at gennemgå alle udgifter.

– Vi har været rundt i alle hjørner, og kigget på ting som kantineordninger og på de frynsegoder, som man lukker øjnene lidt for, når det går godt. I virkeligheden har dansk industri ikke råd til den slags. Det er lønniveauet simpelthen for højt til, lyder det fra Allan Laursen.

 

..Rumænere redder omsætning i Lemvig

Lasă un răspuns